Tek.si | Forum | Ponudba | Sodeluj
 
Gost
 
 
Prva stran > Forum > Tekaške prireditve
 
V pričakovanju 21-te izvedbe Ljubljanskega maratona
 
  Avtor
Matjaž Vrhunc
  Vse objave uporabnika
  Število objavljenih člankov: 0
  Število objav na forumu: 1
  Možnosti
  Nazaj na Tekaške prireditve
  Najnovejše teme na forumu
  Neodogovorjene teme na forumu
  Pravila in navodila na forumu
 
   
Objave v izbrani forumski temi
 
Matjaž Vrhunc, 13.10.2016 ob 14:55
Središče in okolica mesta Ljubljane bosta letos že enaindvajsetič prizorišče najbolj množične tekaške prireditve v Sloveniji. Ljubljanski maraton je postal pravi tekaški praznik, ki se ga vsako leto udeleži čedalje večja množica tekačev. Tečejo praktično vsi: staro in mlado. Tistim, najbolj zagrizenim in vztrajnim tekačem in tekačicam, ki preko celega leta pridno trenirajo in nabirajo kilometre ta tekaška preizkušnja pomeni eno od glavnih tekmovanj in zaključek tekaške sezone. Na zadnji oktobrski vikend bo ljubljansko mestno središče ter okoliške ulice in ceste spet preplavila pisana množica tekačev vseh starosti, ki se bodo vsak v svojem tempu podali proti cilju na Kongresnem trgu.

Kot Ljubljančan si skoraj ne morem predstavljati, da bi ob zaključku sezone izpustil tako pomembno tekaško prireditev v naši prestolnici, še posebej zato, ker mi je do sedaj uspelo nastopiti na prav vseh 20. izvedbah ljubljanskega maratona.

V vseh teh letih sem bil tudi sam priča številnim spremembam in izjemni rasti števila tekačev. Na 1. LM nas je teklo okoli 650, do lani pa je ta številka narasla že na preko 20.000 nastopajočih. A kot kaže se ne bo ustavilo pri tej številki, saj za letos organizator zopet napoveduje rekordno udeležbo. Trenutno je na maratonsko razdaljo prijavljenih že blizu 3.000 tekačev. Vedno več je tudi tujih tekačev. Številni pridejo celo organizirano z avtobusi in to za več dni. Še največ je takih iz regije, ki jih poznam s številnih tekov. Tako že nekaj let zapored prihajajo organizirane tekaške skupine iz Srbije in BiH pa tudi s Hrvaške. Vsi po vrsti hvalijo odlično organizacijo, atmosfero, hitro progo in gledalce ob progi. Iz leta v leto so tudi boljši rezultati, tako da je v povprečju za enako uvrstitev treba vsako leto teči hitreje.

Organizatorji Timing Ljubljana in Mestna občina Ljubljana so motor vsega dogajanja, ki ob pomoči številnih prostovoljcev in sponzorjev poskrbijo, da organizacijsko in izvedbeno vse teče kot namazano.

Tekmovanje bi bilo lahko še bolj zanimivo, če bo organizatorju LM v prihodnje uspelo pritegniti še več tujcev predvsem pa povečati delež tekačev na maratonski razdalji. Prav povečanje števila nastopajočih na maratonu je lahko eden večjih izzivov v prihodnje. Če primerjamo velikost in število udeležencev s podobnimi maratoni v Evropi lahko Ljubljanski maraton, štejemo med srednje velike maratone. Tu je sicer treba upoštevati dejstvo, da imajo tisti največji maratoni večinoma samo 42-kilometrsko progo, kjer nastopijo vsi tekači, teh pa je med 15.000 in 40.000. Ljubljana ima v primerjavi s temi zelo sprejemljivo ceno startnine, ne preveč zahtevno in dokaj hitro traso maratonske proge. Veliko je tudi spremljevalnih aktivnosti. Te se bodo pričele že v četrtek, 27. oktobra z odprtjem tekaškega sejma Tečem na Gospodarskem razstavišču kjer bo tudi otvoritvena slovesnost Volkswagen 21. Ljubljanskega maratona s testeninko.

V soboto bodo lahko tekli otroci in učenci na LUMPI in šolskih tekih. Zanimiv je tudi FUN tek, ki je namenjen zabavi in druženju tekačev, ki dan pred maratonom skupaj pretečejo 3,5 km po mestnem središču. Po vzoru podobnih tekov na večjih maratonih je to priložnost, da se posamezniki in različne tekaške skupine predstavijo v raznih kostumih in maskotah. Pa še za dober namen gre, saj se denar od prijavnine zbira za donacije.

LM je čedalje bolj prepoznaven tudi po svojem logotipu. Tekače z majicami, rutkami, nahrbtniki, kapami, trakovi, bidoni in torbami Ljubljanskega maratona srečujemo na vseh koncih, tako doma kot v tujini. Srečal sem jih že tudi na tekmovanjih v ZDA. Ima pa LM tudi svojo himno o teku, knjigo (Zgodba Ljubljanskega maratoona), dokumentarni film o "ljubljancu" ter celo svojo šolo teka z več mesečno organizirano pripravo na maraton - Jesenske uradne priprave na Volkswagen 21. Ljubljanski maraton.

Do LM nas ločita še dobra dva tedna. Izkoristimo ta čas še za zadnje priprave in piljenje forme.

Se vidimo na startu, pa dober tek!


Matjaž
 
 
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
     
     
 
 
Informacije o nas
Kontakt
Pravno obvestilo
Prijavnica za članstvo
Prijavnica za programe
Tek.si na Facebooku
Tek.si na Twitterju