Izbira ustreznih tekaških copat

Prava znanost, a ne tako zapletena

Ko začnete teči zares (torej redno dva- oz. trikrat na teden), postane izbira tekaških copat pomembno opravilo. Sliši se preprosto, morda celo banalno, toda z modnimi športnimi copati, z obutvijo za dvoranske športe ali s starimi pošvedranimi čevlji boste nehali teči, še preden boste v resnici začeli.

Zakaj so tekaške copate pomembne?

Čevlji pomenijo stik med stopalom in podlago. Pri vsakem koraku deluje na telo sila dveh do štirih mnogokratnikov vaše telesne teže. S hitrostjo teka in z vsakim dodatnim delom opreme se mehanični pritisk na telo še povečuje, kar lahko vodi do škodljivih obremenitev sklepov in hrbtenice, te pritiske pa pomagajo blažiti ustrezne tekaške copate.

Med oporno fazo tekalnega koraka (ko stojimo na eni nogi) prihaja v gležnju do izdatnih gibanj ne le v smeri naprej-nazaj, temveč tudi do nezaželenih in ob preveliki amplitudi škodljivih gibanj v smeri levo-desno (supinacija oz. pronacija). K stabilizaciji gležnja in s tem k ohranjanju njegove funkcionalnosti lahko v veliki meri prispevajo pravilno izbrane tekaške copate.

Kakšne tekaške copate so pravšnje za vas?

Odločilno vlogo pri izbiri ustreznih tekaških copat za posameznega tekača igrajo specifični dejavniki: anatomska zgradba stopala, morebitne poškodbe, način teka, tekaške zahteve (trening in/ali tekmovanja), po kakšni podlagi bomo tekli, kako pogosto bomo tekli in kakšne razdalje bomo premagovali …

Tekaška copata mora biti prilagojena stopalu

Varen in udoben tekaški čevelj je le tisti, ki ustreza anatomskim in funkcionalnim značilnostim stopala: širina stopala, višina stopalnega loka … Mora biti dovolj prožen v predelu pregiba stopala (v sklepih med stopalčnicami in prsti; na 2/3 dolžine podplata od pete proti prstom), da ne zavira odrivne akcije. Zelo trd podplat ovira upogibanje tekaškega čevlja pri odrivu. Prožnost tekaškega čevlja preizkusimo z upogibom čevlja. Čevelj mora biti popolnoma udoben. To pomeni, da mora biti peta oprijeta (ne sme drseti), copata pa se nam ne sme sezuvati. Tudi prsti morajo imeti dovolj prostora za gibanje. Udobnost tekaškega čevlja je odvisna tudi od načina zavezovanja. Pretesno zavezovanje utesni stopalo in zmanjša krvni pretok v stopalu med tekom, kar lahko povzroči celo stres frakture. Nasprotno pa ohlapno zavezovanje pomeni manjšo stabilnost stopala in povečanje pronacije (zvračanje noge navznoter). Ko kupujete tekaški copat, ne avtomatsko misliti, da potrebujete enako številko kot pri vsakodnevni obutvi. Številke se razlikujejo glede na proizvajalca in včasih so lahko razlike med dvema proizvajalcema do dve številki. Tekaško copato morate obuti in preveriti, ali je pri prstih 0,5–1 cm prostora za njihovo gibanje.

Tekaška copata naj bo prilagojena tudi načinu gibanja stopala

Stopalo sestavljata dva sklepa. Prvi omogoča gibanje stopala naprej-nazaj (peta-prsti), drugi pa gibanje vstran (navzven in navznoter – supinacija in pronacija). To omogoča prožnost pri hoji in teku. Zaradi različnih vzrokov (zvini in druge poškodbe, neustrezna vsakdanja ali športna obutev, premajhna skrb za moč in gibljivost stopalnih mišic in tetiv …) lahko gibanje stopala vstran postane zelo izrazito in s tem nevarno. V tem primeru bodo copate, ki blažijo prevelika gibanja stopala vstran (preprečujejo pronacija ali supinacijo), zelo koristne za tekača.

Da bo nakup uspešnejši

Kupujte tekaške čevlje v specializirani trgovini. Ko se odločite za nakup, ne izberite športne trgovine na glavni ulici. Pojdite raje v specializirano trgovino s tekaško obutvijo. Tam boste našli široko ponudbo tekaških modelov in številk in strokovnjaka, ki bo razumel specifične potrebe začetnika in vam ustrezno svetoval. Prav tako pa vam bodo na osnovi objektivnega merjenja vašega stopala in videoposnetkov njegovega gibanja priporočili ustrezen tip tekaške copate: nevtralni, protipronacijski ali protisupinacijski.

Pri nakupu tekaškega čevlja upoštevajte tri stvari:

  • nakupujte v poznem popoldnevu, ko je vaše stopalo največje (malo otečeno zaradi dnevnih aktivnosti);
  • vzemite s seboj nogavice, ki jih boste uporabljali za tek;
  • pomerite oba čevlja (eno stopalo je običajno večje kot drugo).

Bodite zahtevni, kar zadeva udobje. Tekaški čevlji, ki jih boste kupili, vam morajo popolnoma ustrezati. V dobrih tekaških čevljih se boste počutili udobno. Prsti morajo imeti dovolj prostora za gibanje. Pritisnite s pestjo na copato za palcem – pri tem mora biti še prostor med koncem palca in vrhom čevlja. Pri preizkusu morajo biti čevlji zelo udobni. Če vam v njih ne bo udobno, še preden jih boste kupili, bodo pri teku še bolj neudobni. Izberite ½ ali celo številko večje, kot kupujete običajne čevlje.

Pri odrivu peta ne sme drseti navzgor. Tudi peta mora biti udobno nameščena, saj ta del skrbi za varnost stopala.

Poskusite čevlje pri teku. Večina tekaških trgovin vam bo omogočila, da preizkusite čevelj tudi z džogingom na mestu ali celo okrog trgovine. Med tekom bodite pozorni na udobje prstov (ne smejo drseti naprej). Ali občutite stiskanje stopala? Prav tako je treba biti pozoren na peto. Ali drsi in se dviga iz čevlja? Na splošno, bodite pozorni, ali je copat udoben. Če ni, pomerite drug par.

Sklep

Ob vsem povedanem je sila pomembno še nekaj: ne le ustrezne tekaške copate, za udobje in varnost pri teku je veliko pomembneje, da poskrbite za moč in prožnost stopalnih mišic, veziv in tetiv. Brez tega ne boste našli sebi ustreznih tekaških čevljev! Skrbite torej za svoje noge! Najbolje bi bilo, da bi lahko (vsaj kdaj) tekali tudi bosi: tako kot smo nekdaj in tako kot otroci v Afriki še danes.

2020-06-21T09:41:27+00:00 Objavil/a |